Beer World Forum

Úplná verze: Speciály pivovaru Kojetín
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Historie vaření piva v Kojetíně se datuje již od poloviny 16. století.
V roce 1541 tehdejší držitel Kojetína Jan z Pernštejna udělil měšťanům zvláštní řád čepování vína a piva.
Pivo bylo vařeno pouze v tzv. pivovárečných domech. V roce 1556 získalo město právo vařit pivo od dalšího z Pernštejnů Vojtěcha v pivovaru Městském (zvaném též horní). Tento se nacházel v místě dnešního hotelu Pivovar a činnost ukončil v roce 1913.
Roku 1720 byl vystavěn a zprovozněn na dnešním Tržním náměstí Panský pivovar (zvaný rovněž dolní), jenž měl i svoji sladovnu. Zde se pivo vařilo do roku 1884, tedy po dobu půl druhého století působily v Kojetíně pivovary dva.
Po 109-ti letech nepřízně osudu a strádání, kdy byli místní pivaři odkázáni na dovoz piva cizího, se rozhodla skupina přátel učinit přítrž tomuto neutěšenému stavu, a v roce 2022 opět obnovila výrobu piva kojetínského přestavbou původní Orlovny, později kina a Bowling city na Měšťanskou besedu, jejíž součástí je i Měšťanský pivovar Kojetín.